2012. október 3., szerda

10. Poéta Piknik Püspökiben


Irodalommal teli gyönyörű hétvége


Ha nem lett volna olyan gyönyörű, napsütéses ősz, akkor is boldog megelégedettséggel gondolnék szeptember utolsó hétvégéjére.
     A 2008 elején született gondolat hamar tetté érett. Jó lenne találkoznunk, beszélgetnünk irodalomról, könyvről, költészetről. Jó lenne felolvasni egymásnak újonnan született írásainkat, verseinket mindenféle kötöttségtől mentesen, nem feszélyezve helytől, alkalomtól, nem sürgetve időtől. 2008 tavaszán szerveztük meg először a Pegazus szárnyain elnevezésű Poéta Piknikünket, s azóta rendszeresen évről évre tavasszal és ősszel találkozunk három napra, egy hosszú hétvégére mi, irodalomszerető emberek, irodalmat művelő alkotók. 2012 szeptember utolsó hétvégéjén már 10. alkalommal találkoztunk ugyanott a Mátra lábánál, Szurdokpüspökiben, az Anna-liget Ifjúsági Táborban.
            Nem lehet elmondani, mert nincs arra szó! Azt át kell élni, azt az örömöt, azt a hangulatot, ami a 10. Poéta Pikniket is jellemezte. Külső szemlélő csak azt láthatta, hogy három napig csak ülünk a faház előtt a napon, és jár a szánk. Csak mi, a Piknik résztvevői tudjuk, hogy mi minden történt abban a három napban. Csak ízelítőül sorolom:
      Egy fiatal gyöngyösi festőművésznő mini tárlatával indult a Piknik. A történelmi, irodalmi beszélgetéseket olykor halk, léleksimogató, máskor vidám, pezsgő gitármuzsika keretezte. Többször megszólalt a „Piknik-kórus” –ahogyan a résztvevők szeretettel becézték  daloskedvű társaikat. Az írások, költemények, elbeszélések nyomán bejártuk Kanadát és Kubát, barangoltunk lelkünk tájain, szembenéztünk önmagunkkal. Egy hangulatos könyvbemutató során megismerkedhettünk egy újonnan kiadott verseskötettel, és alaposabban megismerhettük a közülünk való szerző költészetét.
     Volt, aki a Poéta Piknik idejét is alkotásra szánta. Volt, aki közönségre, közösségre lelt, barátokra talált, s volt olyan is közöttünk, aki csak boldog megelégedettséggel élvezte ennek a feledhetetlen három napnak minden pillanatát.
            Poéta Piknik. Nemes tartalommal töltött ajándék, amit – szándékaink szerint – még sokáig adhatunk egymásnak, azoknak, akik eljönnek közénk.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy köztetek lehettem, három csodálatos napot. Lelki kincsekkel, és könyvekkel tértem haza. A "Krónikás" hamarosan jelentkezik a X.Poéta Piknik élményeivel...
    Kellemes őszi napokat kívánok, drága Barátaimnak!
    Szeretettel:Glica

    VálaszTörlés