2009. szeptember 17., csütörtök

Athéné Művészeti Nap

Különleges születésnap

Különleges születésnapi ünnepségre kaptam meghívást a minap. A pásztói Athéné Alkotó Kör szeptember 15-én ünnepelte 3. születésnapját.

Hogy mitől volt különleges? Számomra elsősorban attól, hogy születésénél magam is bábáskodtam, és azóta is aktív tagja vagyok a körnek. Másodsorban pedig attól, hogy a jórészt helyi és környékbeli, illetve pásztói kötődésű művészeket tömörítő egyesület tagjai Pásztón 15 órára a Teleki László Városi Könyvtárba várták az érdeklődő gyerekeket Művészeti Játszóházzal, ahol a kör képzőművészei, festők, grafikusok, fotósok irányításával játékos formában tanulhattak, alkothattak a gyerekek. Megismerkedhettek új technikákkal, fejleszthették rajzkészségüket, gazdagíthatták ismereteiket, tudásukat. Nemezképek, festett kövek, grafikák, lakkfestések, kisplasztikák készültek a gyerekek keze nyomán, amit természetesen haza is vihettek. Öröm volt nézni a komoly arcokat, az elmélyült munkát.

A művészeti játszóházat az Athéné Alkotó Kör irodalmi délutánja követte. Vendégünk volt ismét a pásztói zeneiskola diákjaiból álló Lassú Esztam zenekar, akik már szinte állandó közreműködői az „athénés” rendezvényeknek. Tanárnőjük és vezetőjük, Sturmann Jenőné Toncsi irányításával mindig különböző tájegységek népzenei dallamaival örvendeztetnek meg bennünket. Így volt ez most is.

E kellemes zenei hangulatkeltés után Zsiga Lajos, az Athéné Alkotó Kör elnöke ünnepi beszédében köszöntötte a vendégeket, jó kívánságait fejezte ki az alkotóknak a kör születésnapja alkalmából.

Megköszönte a város támogatását, majd röviden felvázolta az Athéné Alkotó Kör útját a kezdetektől napjainkig, és előre vetítette a jövő feladatait. Végül szerény ajándékkal köszönte meg a Lassú Esztam zenekarnak és vezetőjének az állandó közreműködést.

Ezek után az ünnepség az „athénés” irodalmárok műveiből összeállított közel egy órás ünnepi műsorral folytatódott. Az írásokat mi magunk, az alkotók olvastuk fel. Mesék, versek, novellák váltották egymást, keresztmetszetét is adva egyben az Athéné Alkotó Kör irodalmi munkásságának.

Az ünnepi műsor végeztével Bottyán Katalin, a kör képzőművészeti csoportjának vezetője rövid beszédében emlékezett meg a csoport tevékenységéről, kiemelve a csoportos és egyéni kiállításokat, valamint a kör tagjainak eddig elért eredményeit, díjait. Beszélt a közeljövő feladatairól, az előttünk álló lehetőségekről, majd megnyitotta az Athéné alkotó Kör képzőművészeinek közös születésnapi kiállítását, amely október közepéig tekinthető meg.

A kiállítás-megnyitó után kedves vendégeinkkel természetesen koccintottunk az Athéné Alkotó Kör egészségére, majd valamennyien megkóstoltuk a születésnapi tortát.

A vendégkönyvünk számos bejegyzéssel gazdagodott azon a délutánon-estén. Mielőtt utolsóként kijöttem a teremből, még belekukkantottam. Az egyik bejegyzésen megakadt a szemem, amely most, a harmadik születésnapon a harmincadik születésnapra tesz utalást.

Az alkotók lelkesedését látva-érezve biztos vagyok benne, hogy Pásztón az Athéné Alkotó Körnek lesz 30. születésnapja, és hogy együtt ünnepeljünk, mi alkotók, írók, költők, festőművészek ott leszünk! Remélem, Önök is!


Kontra Marika Szvita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése