2009. augusztus 13., csütörtök

Két nap a világ…

Két nap a világ…
Alkotó hétvége az Athénében

Augusztus 8-9. Forró nyári hétvége, ilyenkor az ember legszívesebben a strandon hűsölne, áztatva magát a medence vizében.
Mi „athénések” tizenöten mégis inkább mást választottunk. Alkotó hétvégére gyűltünk össze Pásztón a Művelődési Házban, hogy együtt legyünk, évődve-viccelődve az alkotás szüneteiben jó hangulatban töltsük az időt. Az Athéné Alkotó Kör tagjainak második alkotó tábora volt ez.
Írók, költők, grafikusok és festők dolgoztak itt közösen, eszmét cseréltek, szakmai tanácsokkal látták el egymást.
Sok mindenről esett szó ez alatt a két nap alatt. Irodalom, nyelvészet, történelem, még a politika is szóba került. Versek, novellák, cikkek születtek a tollak hegye alatt, telt a papír, kék barázdákat szántottak a gondolatok, újabb és újabb ötletek születtek. Számos grafika, tusrajz és vázlat készült. A fejekben, a fotókon leendő képek témái rögzültek, a papírok, vásznak, táblák az ecsetek nyomán mostantól a festők gondolatainak hordozói. Akvarellek, olajképek jöttek létre e két nap alatt, amikor nem számított más, csak az alkotás örömteli pillanatai. Nem számított más, csak a létrejövő képek, írások. Nem számított más, csak mi, „athénések”.
Teremben vagy szabadban, a Romkertben, fejből, vagy modell után készültek az alkotások. Más-más technikával, más-más stílusban, különböző eszközökkel, de mind egyetlen, közös mondanivalóval. Az Athéné Alkotó Kört erősítve. Ettől volt oly jó és tartalmas ez a két nap, az Athéné Alkotó Kör alkotó hétvégje augusztus 8-9-én.
A táborban készült alkotások megtekinthetőek, elolvashatóak lesznek a szeptember 19-én a Művelődési Ház Galériájában megnyíló tárlaton, ahová mindenkit szeretettel várnak az alkotó „athénések”.
Kontra Marika Szvita


A két nap során 15-en dolgoztunk a kezdetektől otthonunknak számító Városi Művelődési Központ épületében. A Pásztói Múzeum támogatásával meglátogattuk a helytörténeti gyűjteményt, az Oskolamester Házat, valamint, mint legjelentősebb városi művészeti gyűjteményt, a Csohány Kálmán Galériát, ahol alkotókörünk tagja, Huberné Bognár Edit, a Csohány Baráti Kör volt titkára tartott tárlatvezetést. Étkezés tekintetében az Ózon Étterem konyhája is jó emlékeket hagyott, de ami igazán lehetetlen, az: felülmúlni Zsiga Lajos elnök bográcsosát.

Az alkotások hamarosan megtekinthetők lesznek, de addig is lesz még néhány rendezvény, amikre szeretettel várjuk a közönséget.
Bottyán Katalin

Rendezvényünket a Teleki László Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Pásztói Múzeum, Pásztó Városa, valamint a Nemzeti Civil Alap támogatta.
Köszönet a támogatóknak és a stábnak: Zsiga Lajos, Huberné Bognár Edit, Bottyán Katalin, Szőkéné Banos Zsuzsa.

Athéné Alkotótábor 2009, Pásztó


A képre kattintva egy webalbumba jutunk, ahol kb. 170 képet tekinthetünk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése