2009. augusztus 9., vasárnap

Még egyszer: Muzsikál az erdő

Kontra Marika Szvita

Muzsikál az erdő



Ki hallott még ilyet? Még hogy muzsikál az erdő... No, jó susog a lomb,csivitelnek a madarak, patak csobogása hallik a fák árnyékából. De hogy muzsikálna az erdő?!

És mégis! Kilenc napon át tizenhárom helyszínen a Mátrai Művészeti Napokon július 4-12-ig muzsikált az erdő. Gyönyörű természeti helyszíneken várta hallgatóságát több zenekar és együttes az erdei sétákat követően, aholaz erdészek szakszerű vezetése mellett számos aktuális, fontos ésérdekes információt hallhattunk az erdőről. Megérkezve a kijelölt helyszínekre csodás koncertek fültanúi lehetett az ember.

És akkor valóban muzsikált az erdő.. Szél zúgása kísérte a hegedűk hangját, madárhangok fuvoláztak és harkályok kopácsolása adta a zene ritmusát. Volt ahol patakcsobogás, volt,ahol tücsökzene kísérte a hangversenyeket. Furcsa, különleges és felemelő élmény volt. És hogy teljes legyen akép, minden településen kapcsolódott a programsorozathoz egy-egy előadás, teljesítménytúra vagy kiállítás, és persze a nap megkoronázásaként az elmaradhatatlan falusi vendéglátás helyi jellegzetességekkel, vadételekkel.

Ehhez a páratlan rengezvénysorozathoz kapcsolódott a pásztói Athéné Alkotó Kör és a szigethalmi AMME, az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesülete Szürdokpöspökiben egy közös kiállítással. Az Anna-liget Ifjúsági Tábor ebédlőjében megrendezett kiállításon tizenkét alkotó negyvennyolc munkája volt látható. A tematikus kiállítás az ember ésaz erdő növény- és állatvilágát mutatta be.

Az erdő, a fák tisztelete, megbecsülése, megóvása közös érdekünk. Azt mutattuk itt meg, hogy milyen az erdő a művész szemével. A festmények mellett fotók, fafaragások és trófeák tették teljessé a kiállítást, amely hátteréül szolgált a barokkzenei koncertnek és Jókai Anna írónő előadása is ebben a felemelő, méltó környezetben zajlott a zsúfolásig megtelt teremben.

Aztán csend, mély és elgongolkodtató. Az erdő tovább muzsikál a maga módján, csak meg kell hallani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése