2009. július 12., vasárnap

Ifj. Stadler Árpád és Kiss Károly bemutatkozása a képzőművészeti műhelyben

Bal szélen: Ifj. Stadler Árpád, mellette szemben Kiss Károly

A műhelymunka ifj. Stadler Árpád és Kiss Károly munkásságának bemutatásával folytatódott június 26-án.

Ifj. Stadler Árpád így vallott a művészetnek az életében játszott szerepéről: A hangulatot próbálom megragadni a látvány után készült képeimen. Fő témám a természet, a táj, aa templom, portré és a nő. Korábban tussal dolgoztam, újabban kedvenceim az akril, az olaj és a pasztell.
A képekről:
A Kapun túl című munkám több rétegben felvitt pasztellkrétával csiszolópapírra készült.
A Mediterrán hangulat bársony papíron pasztellkréta - a tanult technikákat tovább alakítva dolgoztam.
A Gótika című vonalas kompozíciójú alkotás az egyik kedvencem, Csehországban, Prágában készült fotó alapján itthon rajzoltam.
A Táj kilóg egy kicsit a sorból, az a kiállítottak között a leginkább a természet után készült munkám. Az előtérben a világosabb, élénkebb színeket használtam, lehet látni, hogy a kép hátterében a színek egyre inkább a kék felé hajlanak. A kép egészéből a kompozíciót erősítendő kiemelkedik egy barna csík.

ifj. Stadler Árpád: Ablaknál

Az Ablaknál című női portréhoz igen kedves, szép emlékek kötnek. Ezt is csiszolópapíron, erőteljes pasztell színekkel készítettem el - így is illusztrálva a modell személyiségét.

ifj. Stadler Árpád: Fából faragott királyfi

A Fából faragott királyfi című munkám egy Bartók évfordulós pályázatra készült. egy Bartók portré egy fatörzsben, itt-ott felsejlenek egy zongora billentyűi is.
Az utolsó kartonon két nyomat látható, ugyanannak a témának magasnyomással és mélynyomással elkészített változata.

Kiss Károly

Kiss Károly alkotásai helyett inkább a művészetről mint olyanról beszélt: Kiss Károly vagyok, pedegógusként dolgozom.Húsz éve festek olajtechnikával.

Munkáimban sokféle stílust használok.Témáim között szerepel a mozgás,tájak,élethelyzetek.


A magát egyre inkább "kereskedelmi" alkotóként értékelő festő a szakmai nívóra helyezi a hangsúlyt:
Önmagad megvalósításával a művészet meghal, a mai világ művészete elúszott, a festészet Monet-ig volt talán értékes. A művészet szolgálat. Azt kell festeni, ami a másiknak tetszik. Lelked senki másra nem tartozik, senkit sem érdekel.
(Egy személyes megjegyzés: szerencsére, a bemutatott alkotások ezen a véleményen messze túlmutatnak, és persze a jelenlévők is erősen más véleményen voltak: a fotók magukért beszélnek...)


A bohóc

Magyarok bejövetele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése