2009. július 17., péntek

Muzsikál az erdő - Szurdokpüspöki - közös kiállítás az AMME egyesülettel


Szabó Zoltán fotói a rendezvényről erre a linkre kattintva tekinthetők meg.

A fotókon túl érdemes újra elolvasni Kontra Marika megnyitó beszédét is:

Muzsikál az erdő…”

Mátrai Művészeti Napok

2009. július 10.

Szurdokpüspöki

Muzsikál az erdő


Pászti Szabó Zoltánnak erre az alkalomra írt versével köszöntök mindenkit a „Muzsikál az erdő…” Mátrai Művészeti Napok szurdokpüspöki állomásán.

Muzsika és erdő. Külön-külön is csodálatos, ezerféle és titokzatos világ mindkettő. De egyik sem létezhet a másik nélkül, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. Mindjárt megmutatom.

El tudják képzelni az erdőt madárdal vagy patakcsobogás nélkül? Ugye nem!

A szellő susogása a lombokon, a száraz ágak reccsenése óvatlan léptek nyomán, az avarban matató állatok neszezése és hangjai a természetes hatalmas szimfóniájának egy-egy akkordja. Nem létezhet erdő muzsika nélkül, de muzsika sem az erdő fái nélkül. Gondoljuk csak el, hány hangszer létrejöttéért adták életüket a fák.

Oh, természet, oh, dicső természet…”

kiált fel Petőfi, majd így szól:

„ …míly nagy vagy te…”

S valóban, a természet megfoghatatlan, csodálatos és utánozhatatlan, a festő ecsetjére való. És a festők megpróbálják a lehetetlent, megpróbálják megragadni a pillanatot és megörökíteni a természet múlhatatlan szépségeit.

Ebben a teremben most Önök két egyesület alkotóinak közös kiállítását láthatják. Az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének a tagjai Szigethalomról, az Athéné Alkotó Kör festőművészei pedig Pásztóról küldték el képeiket. Ki így, ki úgy látja az erdőt, a vadat, a hegyeket, a Mátrát. Egy dolog azonban közös mindegyik képben, mindegyik alkotóban: a természet tisztelete és szeretete. Figyeljék csak meg, hogyan., milyen aprólékos munkával dolgozza ki képeit néhány alkotó, hogy semmit el ne mulasszon az erdő csodájából. Vagy hogyan lényegül át más képeken a megtapasztalt élmény, és hogyan válik festménnyé az alkotás folyamatában egy-egy megismételhetetlen pillanat. Hogyan kel életre a fa a faragásokon.

Kell, hogy ismerjük az erdőt! Kell, hogy óvjuk az erdőt! Kell, hogy tiszteljük az erdőt! Mert mióta ember él a Földön, az erdő segít bennünket, az erdő szolgál bennünket. Szolgáljuk hát mi is őt, ismerjük meg, szeressük és tiszteljük. Mint ahogyan tisztelik a természetjárók, az erdészek és sokan közülünk is.

És ahogyan tisztelik az erdőt az itt látható faragások és festmények alkotói is, az AMME és az AAK művészei. Álljon itt a nevük sorban, mint erdőn a fák állnak.

Zsiga Lajos, Csapó Lajos,

Bottyán Katalin, Toldi Ani

Simon Imre, Kürti Zoltán

Stadler Árpád, Élő Örs

Antal Attila, Horváth Sándor

Nógrády Andor, Dudás József

Oláh Ferenc, Pataki Katalin

Befejezésül engedjék meg, hogy egy Kodály Zoltán által a mi vidékünkön gyűjtött gyönyörű népdal részletével zárjam gondolataimat: (ének)

Adjon Isten jó éjszakát,

küldje hozzám szent angyalát,

Bátorítsa szívünk álmát,

Adjon Isten jó éjszakát.”

Kedves Vendégeink!

Az AMME és az Athéné Alkotó Kör közös kiállítását ezennel megnyitom.

Kontra Marika Szvita

Szurdokpüspöki, 2009. július 10.


Köszönjük a remek szervezést és rendezést Kontra Marikának és Csapó Lajosnak, valamint a fotókat Szabó Zoltánnak. És persze mindenkinek, aki ott volt, a színvonalas alkotásokat, a jelenlétet.

2009. július 10. Szurdokpüspöki – Anna-liget

16.30 Képzőművészeti kiállítás: Athéné Alkotókör, Pásztó

AMME Egyesület, Szigethalom

Köszöntő: Kovács József polgármester

Séta az Anna-ligetben Czeglédi László erdésszel (őshonos fafajok a ligetben)

18.00 Koncert:

Fellép: Pátzay János Rézfúvós Kamaraegyüttes (felkészítő tanár: Jakkel Mihály Zsolt)
Primavera Fúvósötös (művészeti vezető: Vízkeleti Andrea)


Falusi vendéglátás

20.00 Jókai Anna írói estje

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése